Centru de Diagnostic si Tratament Medical "Dr. Golea"   Pagina principala  |    Acreditari/Certificari  
 

Policlinica

 

Laborator

 

Stresul

Ce este stresul ?
Stresul, fizic sau psihic, reprezinta o suprasolicitare a organismului. Organismul este supus unui stres atunci cand se intalneste cu o situatie neobisnuita (lovitura, boala sau suprasolicitare psihica)

Stresul fizic
Atunci cand te lovesti sau esti bolnav, corpul tau este supus unui stres, deoarece nu esti obisnuit cu asa ceva (boala sau lovitura)

Stresul psihic
Stresul psihic apare atunci cand ai prea multe necazuri sau griji.
De exemplu: probleme financiare, probleme familiale, ai prea mult de lucru la servici, te-ai certat rau cu cineva, etc.
Chiar daca de obicei esti in asemenea situatii dificile, se poate ca preocuparile de acest fel si toate gandurile si necazurile sa devina de nesuportat, adica "esti obosit psihic si nu mai poti".
Daca esti bolnav, atunci vei fi si stresat psihic, gandindu-te la sanatatea ta, ce si cum sa faci sa te insanatosesti.
Asta nu inseamna ca numai daca esti bolnav esti si stresat psihic. Este de mare importanta gravitatea bolii de care suferi, perioada de cand suferi si mai important care sunt posibilitatile de evolutie ale respectivei boli.

Ce se intampla cand esti stresat psihic?
In perioada in care esti stresat psihic:
1. Nu poti dormi bine;
2. Nu poti manca asa cum mancai inainte;
3. Se poate sa te simtiti ametit si sa nu te poti concentra;
4. Simti ca "te inteapa inima", "ca nu ai destul aer", "ca nu poti inghiti bine".
Multe persoane pot caracteriza aceasta stare de tensiune psihica prin faptul ca "au un nod in gat". In acest caz unii pot eticheta aceasta stare ca respectiva persoana "este ISTERICA". Se poate sa fie asa, dar mai intai trebuie sa stie in ce conditii a aparut asta stare si daca exista factori care sa o intretina.
Daca soliciti sfatul unui medic, nu ocoli sa-i spui ce necazuri, ce griji au aparut in viata ta.
Nu solicita de la un doctor un medicament "pentru ca nu poti dormi", mai bine spune-i medicului la consultatie mai multe despre tine: de cand si in ce conditii ai inceput sa nu mai dormiti sau sa te simtiti rau.

Ce sa faci ca sa te simtiti bine cand esti stresat?
Daca ai fost la medic si s-a stabilit ca ai o boala anume este bine sa te tratezi asa cum ti-a indicat medicul.
Atunci cand te vei insanatosi si organismul nu va mai fi supus STRESULUI FIZIC , atunci nu vei mai fi STRESAT PSIHIC gandindu-te la boala de care suferi..
Daca ai prea multe ganduri si probleme, este foarte clar ca pentru inceput sa incerci (si sa reusestii) sa rezolvati problemele pentru a nu mai fi ingrijorat.
Pana va rezolvi problemele, pentru a dormi mai bine, a manca mai bine si pentru a nu te simti prea obosit, este bine sa iei unele medicamente care nu necesita prescriere medicala. Poti folosi spre exemplu medicamente din plante cum sunt cele extrase din valeriana.
Fi linistit, astfel de extracte din plante nu iti vor crea o stare de somnolenta excesiva si nu iti vor scadea capacitaea de activitate intelectuala si nici pe departe nu poate fi vorba ca te vei simti ca un drogat (molesit toata ziua).
Este bine ca astfel de extracte din plante sa fie administrate seara cand te pregatiti de culcare sau atunci cand activitatea fizica si intelectuala pe care o desfasori sau urmeaza sa o desfasori este foarte scazuta.
Aceste preparate NU se vor administra in timpul zilei si in special atunci cand activitatea ta necesita ca atentia sa fie maxima ( la servici, cand conduci masina, etc.).
Nu se administreaza aceste medicamente cand se conduc autoturisme.
In mod sigur ca nu se creeaza dependenta la asemenea medicamente.
Cand ti-ai rezolvat problemele de sanatate si ai scapat de griji si necazuri, aunci poti renunta la astfel de medicamente.
Daca totusi starile de stres (adica de boala sau tensiune nervoasa) reapar, atunci dergi la medic pentru ca ai nevoie de un tratament recomandat de el.

Ce sa nu faci ca sa te simti bine cand esti stresat psihic.
Este bine sa te odihnesti, dar nu exagera pentru ca inactivitatea prelungita nu iti aduce mare liniste, mai mult te face sa te ganditi negativ la problemele care te necajesc.
Daca esti fumator, atunci nu exagera cu fumatul motivand ca "fumez pentru ca sunt stresat". Asta va va face mai mult rau deoarece fumatul oboseste organismul mai si oricum cauza stresului nu dispare. Cel mult ai o descarcare nervoasa "ca nu sti ce sa faci cu mainile", dar organismului nu ii aduci o relaxare.
La fel si cu bautura, daca bei prea mult ("beau ca sunt stresat") nu poti sa faci decat rau. Aduci in corp o substanta, alcoolul, cu care organismul trebuie sa lupte si sa o elimine, adica cresti stresul organismului.
Este important de stiut ca alcool inseamna si berea si vinul nu numai taria.
Atentie!
Nu va tratati asa cum ati auzit la prieteni si nu incerca sa "procuri prin prieteni" medicamente, pentru a dormi mai bine, care se elibereaza de la farmacie doar cu prescrierea medicului.
Pentru inceput, cand esti stresat, pentru a va odihni, medicamete care se pot cumpara de la farmacie fara reteta cum sunt medicamentele din plante.

Dupa ce ai scapat de necazuri si griji, daca nu iti recapatati linistea si esti tot obosit, fara pofta de mancare si fara somn, atunci intreaba-ti Medicul de Familie

  Centrul de Diagnostic Medical "Dr. Golea"
300061 Timisoara, str. Vasile Goldis (Buftea) nr. 5
Tel.: +40 256 435 438; +40 256 490 662; +40 720 222 742
email: office@drgolea.ro