Lista Analize


Indicații:

diagnosticul insuficienței renale; diferențierea între azotemia prerenală și postrenala; monitorizarea succesului dietei hipoproteice în insuficiența renală cronică; monitorizarea hemodializei.

*Analiza poate fi decontată CAS pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/de specialitate.


Produs biologic: ser
Eliberare rezultate: zilnic
Particularități și condiții de recoltare:
dimineața, pe nemâncate.
Indicații:
evaluarea funcției renale; estimarea balanței azotate în caz de hiperalimentație.
Produs biologic: urină de 24 de ore
Eliberare rezultate: zilnic
Particularități și condiții de recoltare:
urina de 24 de ore: la ora 7 dimineaţa pacientul urinează şi nu reţine această urină; apoi colectează într-un vas curat de 2-3 litri toate emisiile de urină până la ora 7 dimineaţa în ziua următoare, inclusiv. Se amestecă toată urina. Se măsoară întreaga cantitate. Se reţine aprox. 10 mL într-un pahar de plastic de unică folosinţă pentru urină (urocultor) pe care se notează numele şi prenumele pacientului, precum și cantitatea măsurată. Acesta se aduce la laborator. Proba se păstrează la 2-8°C în timpul colectării şi ulterior, până se lucrează efectiv.
Indicații:

diagnosticul infecțiilor de tract urinar (cistite, pielonefrite) manifestate prin urinări frecvente cu disurie (usturime la micționare), urină urât mirositoare, presiune sau durere în etajul abdominal inferior sau în zona lombară, uneori febră.

*Analiza poate fi decontată CAS pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/de specialitate.


Produs biologic: urina: tulbure, cu depozit, hematurică (cu sânge)
Eliberare rezultate: maximum 3 zile de la recoltare
Particularități și condiții de recoltare:
se recoltează dimineața sau la cel puțin 4 h de ultima micțiune obișnuit proba se recoltează din jetul mijlociu de urină, după o prealabilă toaletă a organelor genitale externe cu apă și săpun, fără a utiliza ulterior prosopul pentru a nu contamina proba, în urocultoare sterile se recoltează o cantitate de aproximativ 20 ml de urină, la sugari recoltarea se utilizează punga pediatrică (conform instrucțiunilor), proba trebuie transportată la laborator în maxim 2 ore de la recoltare. În caz contrar germenii își mențin viabilitatea dacă urina se ține la frigider (4⁰C), înainte de orice medicație cu antiseptice locale sau chimioterapice antiinfecțioase sau la minim 7 zile după ultima doză de antibiotic în cazul în care se urmărește eficiența tratamentului cu antibiotice, urocultura se poate repeta după 48-96h.